keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Terveyskakku


Jo jonkin aikaa on mielessäni kummitellut ajatus, että olisi mielenkiintoista yrittää tehdä mahdollisimman terveellinen kakku. Yleensä kakut ovat joko rasvapommeja tai sokeripommeja tai pahimmillaan kumpaakin. En tiedä, kuinka terveellinen tämä kakku tosiasiassa on, mutta uskoisin sen olevan keskimääräistä terveellisempi.








Ainekset:



Pohja:

20 g kuivunutta ruisleipää

10 g näkkileipää

60 g kaurahiutaleita

10 g kookosjauhetta

50 g mantelijauhetta


75 g voita



Täyte:

200 g tuorejuustoa

250 g maitorahkaa


1,5 dl mustikkaa

1 dl vettä

1 vaniljatanko

2 pss vegegeeliä

50 g hunaja


Marenki:

40 g vettä

140 g hunajaa

2 valkuaista

10 g sokeria



Kuorrutus:

Puolet marengista



Valmistus:

Jauha ruisleipä ja näkkileivät.

Yhdistä kaikki pohjan kuivat aineet.

Sulata voi ja sekoita se kuiviin aineisiin.

Painele massa tasaiseksi pohjaksi kakkurenkaan sisään.


Laita reunakalvo.


Vatkaa tuorejuusto kevyesti pehmeäksi ja sekoita siihen maitorahka.


Halkaise vaniljatanko ja kerää siemenet veitsellä.

Laita kattilaan mustikat, vesi, hunaja ja vaniljansiemenet sekä tyhjä vaniljankuori.

Kiehauta.

Jäähdytä.


Valmista marenki:

Laita vesi ja hunaja kiehumaan.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.

Kun hunajaveden lämpötila on n.110 C, niin kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan ja vatkaa kunnes vaahto on jäähtynyt (n.10-15 min.).


Ota jäähtynyt mustikkasose ja sekoita sen sekaan vegegeeli.

Kiehauta.

Sekoita mustikkasose tuorejuusto-rahkasekoitukseen.


Ota puolet marengista ja kääntele se varovasti parissa-kolmessa erässä muun täytteen sekaan.


Kaada täyte kakkurenkaaseen ja laita jäähtymään muutamaksi tunniksi jääkaappiin.


Pursota loput marengit jäähtyneen kakun päälle ja polta pinta kaasupolttimella.

Koristele marjoilla/hedelmillä.






Ajatelmia ja jälkiviisauksia



En ollut aiemmin käyttänyt hunajaa sokerin korvikkeena. Se tuntui toimivan ihan hienosti. Hieman jännitin, kuinka marengille käy, mutta marenki valmistui aivan samalla tavoin kuin sokerivedenkin kanssa. Tietysti maku on erilainen, mutta hunajan maku ei ole lainkaan hassumpi. Käytin kovaa hunajaa, juokseva hunaja olisi saattanut toimia yhtä hyvin, en tiedä. Hunaja oli marketista ostettua kotimaista Mesikämmen hunajaa.


Vegegeelin käyttöä olin arastellut, mutta turhaan. Sehän on mainio aine. Tuttavapiirissäni on kasvisruokavaliota noudattavia kavereita, joten tälle aineelle tulee käyttöä. Se, kuinka vegegeeli toimii kevyemmissä moussetäytteissä, täytyy vielä jossain vaiheessa kokeilla, mutta ohuessa juustokakussa toimi ihan hyvin.


Pohjaan laitoin kuivaa ruisleipää. Tämän voisi hyvin jättää pois ja käyttää tilalla näkkileipää. Nyt ruisleivästä jäi muutamia hieman isompia murusia, jotka olivat pohjassa vähän kovaa purtavaa. Muuten pohja toimi erinomaisesti. Se oli mielestäni parempi, kuin Digestivepohjat. Pohjassa käytetyn voin voi toki korvata leivontamargariinilla tai kookosrasvalla.

Kaikenkaikkiaan olen erittäin tyytyväinen tähän kakkuun. Maku oli hyvä ja kaikki uudet ajatukset ja kokeilut toimivat mainiosti. Tätä voisi vielä kehittää lisää ja tehdä vieläkin maukkaampi ja terveellisempi.


3 kommenttia:

  1. Hyvä Jarno!! Juuri kaipasin tuollaista terveysherkku reseptiä!! :)

    T:Tiina

    VastaaPoista
  2. Hei
    Mainiota, että löysit tämän. Jos kokeilet tätä, niin laitaisitko kommentin mitä pidit? Tai jos tulee mieleen muutosehdotuksia?

    VastaaPoista
  3. Mmm herkullisen näköinen... täytyy jossain kohtaa kokeilla. Mut mut... vegegeeli? En oo kuullutkaan?

    VastaaPoista