Jo jonkin aikaa on mielessäni kummitellut ajatus, että olisi mielenkiintoista yrittää tehdä mahdollisimman terveellinen kakku. Yleensä kakut ovat joko rasvapommeja tai sokeripommeja tai pahimmillaan kumpaakin. En tiedä, kuinka terveellinen tämä kakku tosiasiassa on, mutta uskoisin sen olevan keskimääräistä terveellisempi.
Ainekset:
Pohja:
20 g kuivunutta ruisleipää
10 g näkkileipää
60 g kaurahiutaleita
10 g kookosjauhetta
50 g mantelijauhetta
75 g voita
Täyte:
200 g tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
1,5 dl mustikkaa
1 dl vettä
1 vaniljatanko
2 pss vegegeeliä
50 g hunaja
Marenki:
40 g vettä
140 g hunajaa
2 valkuaista
10 g sokeria
Kuorrutus:
Puolet marengista
Valmistus:
Jauha ruisleipä ja
näkkileivät.
Yhdistä kaikki pohjan
kuivat aineet.
Sulata voi ja sekoita se
kuiviin aineisiin.
Painele massa tasaiseksi
pohjaksi kakkurenkaan sisään.
Laita reunakalvo.
Vatkaa tuorejuusto
kevyesti pehmeäksi ja sekoita siihen maitorahka.
Halkaise vaniljatanko ja
kerää siemenet veitsellä.
Laita kattilaan mustikat,
vesi, hunaja ja vaniljansiemenet sekä tyhjä vaniljankuori.
Kiehauta.
Jäähdytä.
Valmista marenki:
Laita vesi ja hunaja
kiehumaan.
Vatkaa valkuaiset ja
sokeri kovaksi vaahdoksi.
Kun hunajaveden lämpötila
on n.110 C, niin kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan ja vatkaa
kunnes vaahto on jäähtynyt (n.10-15 min.).
Ota jäähtynyt
mustikkasose ja sekoita sen sekaan vegegeeli.
Kiehauta.
Sekoita mustikkasose
tuorejuusto-rahkasekoitukseen.
Ota puolet marengista ja
kääntele se varovasti parissa-kolmessa erässä muun täytteen sekaan.
Kaada täyte
kakkurenkaaseen ja laita jäähtymään muutamaksi tunniksi jääkaappiin.
Pursota loput marengit
jäähtyneen kakun päälle ja polta pinta kaasupolttimella.
Koristele marjoilla/hedelmillä.
Ajatelmia ja jälkiviisauksia
En ollut aiemmin käyttänyt
hunajaa sokerin korvikkeena. Se tuntui toimivan ihan hienosti. Hieman jännitin,
kuinka marengille käy, mutta marenki valmistui aivan samalla tavoin kuin
sokerivedenkin kanssa. Tietysti maku on erilainen, mutta hunajan maku ei ole
lainkaan hassumpi. Käytin kovaa hunajaa, juokseva hunaja olisi saattanut toimia
yhtä hyvin, en tiedä. Hunaja oli marketista ostettua kotimaista Mesikämmen
hunajaa.
Vegegeelin käyttöä olin
arastellut, mutta turhaan. Sehän on mainio aine. Tuttavapiirissäni on
kasvisruokavaliota noudattavia kavereita, joten tälle aineelle tulee käyttöä.
Se, kuinka vegegeeli toimii kevyemmissä moussetäytteissä, täytyy vielä jossain
vaiheessa kokeilla, mutta ohuessa juustokakussa toimi ihan hyvin.
Pohjaan laitoin kuivaa
ruisleipää. Tämän voisi hyvin jättää pois ja käyttää tilalla näkkileipää. Nyt
ruisleivästä jäi muutamia hieman isompia murusia, jotka olivat pohjassa vähän
kovaa purtavaa. Muuten pohja toimi erinomaisesti. Se oli mielestäni parempi,
kuin Digestivepohjat. Pohjassa käytetyn voin voi toki korvata
leivontamargariinilla tai kookosrasvalla.
Kaikenkaikkiaan olen erittäin tyytyväinen tähän kakkuun. Maku oli hyvä ja kaikki uudet ajatukset ja kokeilut toimivat mainiosti. Tätä voisi vielä kehittää lisää ja tehdä vieläkin maukkaampi ja terveellisempi.
Kaikenkaikkiaan olen erittäin tyytyväinen tähän kakkuun. Maku oli hyvä ja kaikki uudet ajatukset ja kokeilut toimivat mainiosti. Tätä voisi vielä kehittää lisää ja tehdä vieläkin maukkaampi ja terveellisempi.
Hyvä Jarno!! Juuri kaipasin tuollaista terveysherkku reseptiä!! :)
VastaaPoistaT:Tiina
Hei
VastaaPoistaMainiota, että löysit tämän. Jos kokeilet tätä, niin laitaisitko kommentin mitä pidit? Tai jos tulee mieleen muutosehdotuksia?
Mmm herkullisen näköinen... täytyy jossain kohtaa kokeilla. Mut mut... vegegeeli? En oo kuullutkaan?
VastaaPoista