tiistai 27. syyskuuta 2011

Kahden moussen kakku – suklaa ja mansikka

 
 
 
 
Idea tähän kakkuun lähti Kermaruusun Passionmoussekakusta. Tämä mun kakku sisältää jotain samaa, mutta on lopulta aivan eri kakku. Italian marenki oli ihan uusi juttu, joka oli kiva kokeilla. Kakku ei ollut lopulta ihan sellainen kuin olin sen kuvitellut olevan. Tällaisenaan en suosittele käyttämään tätä ohjetta (siis mun ohjetta, Kermaruusun ohje on varmaan toimiva!), vaan kannattaa huomioida pienet muutokset. Tässä alla kuitenkin ohje sellaiseen kakkuun, josta tässä yhteydessä on kuvakin.
  
Ongelmat ja ongelmanratkaisut.
Kakku oli ensinnäkin liian makea. Mansikka oli väärä valinta Italian marengin maustamiseen. Olisi pitänyt olla jokin happamampi marja, sitrus tai vaikka raparperi.
  
Toisaalta kakun oma paino oli liikaa mousselle. Se ei kestänyt ryhdissään. Mousse painui kasaan pikkuhiljaa ja se levisi kakkupohjan yli. Kun kakku oli leikattu, alkoi kakku revetä vähitellen leikkauskohdan vierestä. Eli suklaamousse oli liian painava mansikkamoussen päälle laitettavaksi. Vaihtoehtoja, joilla voisi saada paremmin toimivan kakun, on siis useita.
  
1.    Suklaamousse alimmaiseksi ja mansikkamousse päälle
2.    Suklaamousse alimmaiseksi ja mansikkamoussea puolet vähemmän
3.    Lisää sokerikakkupohjia: pohja, mansikkamousse, pohja, suklaamousse, pohja, mansikkamousse (mutta silloinhan se ei enää olisi ollut sama kakku).
  
Vielä yksi ongelma oli kiille, eli sitä oli ihan liian vähän. Ainakin 2 dl olisi pitänyt olla, jotta pinta olisi peittynyt kokonaan. Tarkoitus oli saada ihan ohut pinta, mutta nyt meni pieleen.
  
  
Kakun rakenne ylhäältä alaspäin:
  1. Suklaakoristeet
  2. Kiille
  3. Suklaamousse
  4. Mansikkamousse
  5. Sokerikakkupohja
  
  
Tee ensin yhden munan sokerikakkupohja.
  
  • 1 muna
  • Vehnäjauhoja
  • Perunajauhoja
  • Sokeria
  • ¾ tl leivinjauhetta
  
  
Ota kaksi samanlaista juomalasia.
Mittaa toiseen 1 muna.
Laita toinen lasi viereen ja mittaa siihen sokeria saman verran kuin toisessa on munaa.
Kaada sokeri kulhoon.
Mittaa jauhoja lasiin saman verran kuin on munaa. Voit käyttää 2/3 vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja. (Gluteeniton pohja saadaan, jos ei käytetä vehnäjauhoja lainkaan, vaan käytetään vain perunajauhoja.) Sekoita jauhojen sekaan 3/4 tl leivinjauhetta.
Kaada muna kulhoon ja vatkaa sokerin kanssa vaahdoksi. (Vaahto ei siis ole samanlainen kuin kerma- tai valkuaisvaahto, vaan pikemminkin kuohkea taikina). Sekoita mukaan jauhot varovasti kolmessa erässä.
Rasvaa ja jauhota vuoka. (Gluteenittomille huom. käytä gluteenittomia korppujauhoja tai vuoraa vuoka leivinpaperilla!).
Kumoa taikina pyöreälle irtopohjavuoalle ja paista n. 8 min 200 astetta.
Anna pohjan jäähtyä.
  
  
  
Mansikkamousse (kerma, mansikat ja Italian marenki)
  
Aineet
  • 5 liivatelehteä
  • ½ dl vettä
  • 3 dl vispikermaa
  • 5 dl mansikoita
Italian marenki
  • 4 munanvalkuaista
  • 20 g sokeria
  • 100 g vettä
  • 260 g sokeria
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
Vatkaa munanvalkuaiset ja 20 g sokeria kovaksi vaahdoksi.
Keitä vesi ja sokeri 121 asteiseksi.
Kaada sokerivesi ohuena nauhana munanvalkuaisten sekaan ja vatkaa koko ajan.
Vatkaa seosta kunnes se on jäähtynyt (n. 15 min.).
Vatkaa kerma.
Soseuta mansikat nopeasti tehosekoittimella.
Sekoita mansikkasose kermavaahtoon.
Keitä vesi ja liota liivatteet veteen.
Sekoita liivatevesi kermavaahtoon.
Yhdistä kermavaahto ja Italian marenki varovasti tasaiseksi massaksi.


Suklaamousse
  • 150 g tummaa suklaata
  • 1 muna
  • 1 keltuainen
  • 1 valkuainen
  • 3 dl vispikermaa
  • 3 liivatelehteä
  • ½ dl vettä
Rouhi ja sulata suklaa.
Sekoita muna ja keltuainen yksitellen sulan suklaan joukkoon.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi.
Vatkaa kerma.
Yhdistä varovasti valkuaisvaahto ja sula suklaa.
Lisää myös kermavaahto.
Kiehauta vesi ja lisää siihen liivatteet. Anna jäähtyä.
Sekoita ja kaada ohuena nauhana liivatevesi vaahdon joukkoon.


Kiille
  • 1 dl mustaherukkamehua
  • 1 liivatelehti
Kiehauta pari ruokalusikallista mustaherukkamehua ja sekoita siihen liivate.
Sekoita liivatemehu lopun mehun joukkoon.
Kakun kasaaminen
Laita pohja irtopohjavuoan pohjalle, ilman sitä vuoan pohjaa.
Laita vuoan reunoille reunamuovit. Muovin on syytä tulla muutaman sentin ylemmäs kuin vuoan reuna.
Kaada mansikkamousse vuokaan.
Tasoita pinta.
Kaada suklaamousse päälle.
Tasoita pinta.
Hyydytä kakku jääkaapissa (muutama tunti)
Kaada päälle kiille ja hyydytä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti