tiistai 27. syyskuuta 2011

Puolukkainen hyydykekakku



Tämä kakku onnistui ihan  mukavasti. Ulkoasu on miellyttävä, samoin rakenne. Makukaan ei ollut hullumpi, mutta hieman liian marjapuuromainen. Täyte oli melko löysä, kun kaadoin sen vuokaan, mutta se jähmettyi kuitenkin oikein nätisti. Se hyvä puoli löysässä täytteessä oli, että se oli tosi helppo saada tasaiseksi. Se suorastaan tasoittui itsestään. Siihen oli hyvä kaataa kiille päälle. Kuvat on vähän hätäisesti otettu työpaikalla ennen tarjoilua. Tämänkin kakun idea on jalostunut Kermaruusun Passionmoussekakusta.


Tee ensin yhden munan sokerikakkupohja.
  
  • 1 muna
  • Vehnäjauhoja
  • Perunajauhoja
  • Sokeria
  • ¾ tl leivinjauhetta
  
  
Ota kaksi samanlaista juomalasia.
Mittaa toiseen 1 muna.
Laita toinen lasi viereen ja mittaa siihen sokeria saman verran kuin toisessa on munaa.
Kaada sokeri kulhoon.
Mittaa jauhoja lasiin saman verran kuin on munaa. Voit käyttää 2/3 vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja. (Gluteeniton pohja saadaan, jos ei käytetä vehnäjauhoja lainkaan, vaan käytetään vain perunajauhoja.) Sekoita jauhojen sekaan 3/4 tl leivinjauhetta.
Kaada muna kulhoon ja vatkaa sokerin kanssa vaahdoksi. (Vaahto ei siis ole samanlainen kuin kerma- tai valkuaisvaahto, vaan pikemminkin kuohkea taikina). Sekoita mukaan jauhot varovasti kolmessa erässä.
Rasvaa ja jauhota vuoka. (Gluteenittomille huom. käytä gluteenittomia korppujauhoja tai vuoraa vuoka leivinpaperilla!).
Kumoa taikina pyöreälle irtopohjavuoalle ja paista n. 8 min 200 astetta.
Anna pohjan jäähtyä.


Täyte (puolukka, kermavaahto, Italian marenki)

  • 3 dl vispikermaa
  • ½ l puolukoita
  • 5 liivatelehteä


Italian marenki

  • 4 valkuaista
  • 20 g sokeria
  • 100 g vettä
  • 260 g sokeria

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan (n. 10 min.).
Vatkaa kerma.
Valuta puolukoista n. 2 dl mehua. Älä heitä sitä pois.
Soseuta puolukat tehosekoittimella.

Vaahdota valkuaiset ja 20 g sokeria.
Keitä vesi ja 260 g sokeria 121 asteiseksi.
Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan ja vatkaa koko ajan.
Vatkaa valkuaisvaahtoa niin kauan, että se on jäähtynyt n. 50 asteiseksi (n. 15 min.).

Kiehauta ½ dl puolukkamehua.
Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet mehuun.
Anna mehun jäähtyä hetki.
Sekoita puolukkasose kermavaahdon sekaan.
Kaada liivatemehu ohuena nauhana kermavaahdon sekaan ja sekoita samalla.
Yhdistä Italian marenki ja kermavaahto.

Kiille

2 dl puolukkamehua (jos ei puolukoista valunut tarpeeksi, voit jatkaa vaikka mustaherukkamehulla tms.)
2 liivatelehteä
(sokeria)

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan (n. 10 min.).
Kiehauta ½ dl puolukkamehua.
Sekoita liivatteet kuumaan mehuun (ja tarvittaessa sokeri).
Sekoita liivatemehu lopun mehun kanssa.

Kakun kokoaminen

Laita kakkulevy irtopohjavuokaan.
Kaada puolukkamousse kakkulevyn päälle.
Tasoittele pinta.
Laita jääkaappiin jäähtymään.
Kaada päälle kiille ja anna jäähtyä.
Lisää koristeet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti