keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Mustikka-vadelmaleivos




Leivoksen komponentit ylhäältä alaspäin:

  • Suklaakoriste
  • Kiille
  • Vadelmavaahto
  • Sokerikakkupohja
  • Mustikkavaahto
  • Sokerikakkupohja


Sokerikakkupohja x 2:

Yhden pohjan aineet:


  • 3 munaa
  • Sokeria
  • Vehnäjauhoja
  • Perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Ota kaksi samanlaista juomalasia.
Mittaa toiseen 3 munaa.
Laita toinen lasi viereen ja mittaa siihen sokeria saman verran kuin toisessa on munia.
Kaada sokeri kulhoon.
Mittaa jauhoja lasiin saman verran kuin on munia. Voit käyttää 2/3 vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja. (Gluteeniton pohja saadaan, jos ei käytetä vehnäjauhoja lainkaan, vaan käytetään vain perunajauhoja.) Sekoita jauhojen sekaan 1 1/2 tl leivinjauhetta.
Kaada munat kulhoon ja vatkaa sokerin kanssa vaahdoksi. (Vaahto ei siis ole samanlainen kuin kerma- tai valkuaisvaahto, vaan pikemminkin kuohkea taikina). Sekoita mukaan jauhot varovasti kolmessa erässä.
Kumoa taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista n. 8 min 200 astetta.
Sillä aikaa kun pohja paistuu, niin laita pöydälle voipaperi tai leivinpaperi ja ripottele sille sokeria. Kumoa paistunut pohja sokeroidun paperin päälle. (tekniikka on siis sama kuin kääretorttupohjassa. )
Anna pohjan jäähtyä.


Mustikkavaahto:

  • 4 dl vispikermaa
  • ½ l pakastemustikoita
  • 3 rkl Sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 liivatelehteä
  • ½ dl vettä
  • Vähän sitruunanmehua

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
Vaahdota kerma ja mausta se sokereilla.
Valuta mustikoista mehua pois (säästä se kiillettä varten).
Riko mustikat tehosekoittimessa.
Sekoita mustikat kermavaahtoon.
Keitä vesi ja mausta se sitruunalla ja pienellä määrällä sokeria.
Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita kuumaan veteen.  Anna seoksen jäähtyä hetki (vaikka kylmässä vesihauteessa).
Sekoita liivatevesi ohuena nauhana kermavaahdon sekaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria.


Vadelmavaahto:

  • 4 dl vispikermaa
  • ½ l pakastevadelmia
  • 3 rkl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 liivatelehteä
  • ½ dl vettä
  • Vähän sitruunanmehua

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
Vaahdota kerma ja mausta se sokereilla.
Valuta vadelmista mehua pois (säästä se kiillettä varten).
Paseeraa vadelmat, jos et halua siemeniä kakkuun. Kiehauta vadelmat ja sokeri pikkutilkassa vettä ennen paseerausta.
Sekoita vadelmasoosi kermavaahtoon.
Keitä vesi ja mausta se sitruunalla ja pienellä määrällä sokeria.
Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita kuumaan veteen.  Anna seoksen jäähtyä hetki (vaikka kylmässä vesihauteessa).
Sekoita liivatevesi ohuena nauhana kermavaahdon sekaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria.


Kiille:

  • 3-5 dl mustikoiden ja vadelmien mehua
  • Sokeria
  • Vaniljasokeria
  • 3-5 liivatelehteä

Ota mehusta n. ½ dl erikseen ja lämmitä se mikrossa kiehuvaksi.
Sulata sokerit ja liivatteet mehuun.
Sekoita ohuena nauhana lopun mehun joukkoon.



Suklaakoristeet:

  • 100 g tummaa suklaata
  • Muovikalvoa (reunakalvoa/kontaktimuovia/piirtoheitinkalvoa/muovitaskua)

Sulata ja temperoi tumma suklaa.
Levitä suklaata ohut kerros muovikalvon päälle. Anna suklaan jäähtyä pikku hetki.
Vedä suklaakammalla nopeasti suklaan yli, jolloin suklaa tulee kapeiksi viiruiksi.
Laita kalvo kierteelle esim. patonkipellin päälle.
Nosta jääkaappiin jäähtymään hetkeksi.
Irrota suklaa kalvosta ja laita leivoksien päälle.


Kakun kasaus:

Leikkaa kummankin kakkupohjan reunat suoriksi (ja kumpikin pohja samankokoiseksi) ja laita ensimmäinen pohja irtoreunavuoan sisään. Kostuta pohja esim. maidolla, johon on lisätty vaniljasokeria. Kostutukseen voi käyttää pullasutia, jolloin kostuketta ei tule laitettua liikaa.
Kumoa mustikkavaahto pohjan päälle ja tasoita se mahdollisimman tasaiseksi.
Laita toinen kakkupohja mustikkavaahdon päälle ja painele se käsillä tiiviisti vaahtoa vasten. Älä käytä hirveästi voimaa.
Kostuta pohja.
Kumoa vadelmavaahto pohjan päälle ja tasoita se mahdollisimman tasaiseksi.
Anna kakun jähmettyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia.
Kaada kiille kakun päälle ja anna jäähtyä useita tunteja.
Poista reunavuoka kakun ympäriltä ja leikkaa kakku leivoksiksi ja laita lautasille tai paperivuokiin.
Lisää päälle suklaakoristeet.


2 kommenttia:

  1. Moe,
    Vautsi nää sun kakut on hienoja! Suklaaspritsauksia pitäis ruveta itsekkin opettelemaan kotona. Todella näyttäviä leivoksista ja kaikuista saa juuri tuollaisilla koristeluilla, ja lopulta aika vähällä vaivalla. Sikäli mikäli spritsauksen on ensin harjoitellut ;) Valokuvaus kiinnostaa myös. Parhaat valokuvat leivoksista saa, kun sammuttaa kaikki valot veks, vie ikkunan ääreen ja kelaa sälekaihtimet ylös asti. Luonnonvalo tuo värit kaikkein parhaiten esiin. Huonevalaistus vie aina aika keltaiseen ja epätarkkaan suuntaan. Tosin jos alkuyöstä leivos on valmis, niin se ikkuna ja sälekaihtimien ylös keritseminen ei kyllä siinä tapauksessa auta mitään... ;)Kylmään ja aamulla kuvaus. Valokuvausta haluaisi itse oppia enempi, käytätkö yleensä digikameraa vai vanhaa tekniikkaa? t. ML

    VastaaPoista
  2. No, nykyisin tulee tartuttua tuohon digitaalikameraan, joka mun kohdalla on sekin jo aika vanhaa tekniikkaa. Mieli tekisi hankkia uusi, mutta säästän mieluummin Kenwoodin yleiskonetta varten. Vähintään huoltoa kamera kaipaisi, koska juuri nuo kuvien värit meinaa välillä olla mitä sattuu ja aika pahasti valonmittauskin tökkii. Osaan siis säätää valkotasapainon yms., että siitä ei ole kiinni, vaan kamera on vaan jo aika rupulikunnossa. Photoshoppailulla selviäisi aika hyvin, mutta olen sen verran laiska tekemään koneen ääressä kotosalla mitään, että välillä pääsee lipsahtamaan turhan keltaisia kuvia julkaisuunkin.

    Ulkona tuli kuvattua etenkin kesällä, mutta nyt alkaa olla kuvaushetkellä jo aika pimeätä, joten sisällä on kuvailtava. Salamalla saisi mukavan valon heijastamalla sen valkoisen pinnan kautta, mutta onnistuin salaman katkaisemaan juurestaan, joten sekin on poissa kuvioista.

    Spritsaukset on mukavia harjoitella ja suklaakoristeiden teko on mukavaa muutenkin. Mullakin on kyllä vielä paljon opittavaa ja spritsauksen käsiala on vähän kulmikasta.

    VastaaPoista